Cookie / süti kezelés
A tejsziv.hu a felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el cookie szabályzatunkat.
Tudjon meg többet…
Elfogadom

A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként fogyassz mindennap tejterméket!

 

A Tejsztorik első fejezetében azt a kérdést jártuk körbe, hogyan tudunk környezettudatos döntést hozni azzal, ha hazai gazdaságból származó tejterméket választunk, ezúttal pedig azt fogjuk közelebbről megvizsgálni, miért is olyan fontos a megfelelő mennyiségű tejtermékfogyasztás.

 

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. Ennek részét képezi a zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonafélében és tejtermékben gazdag étrend.

Hogy miért olyan nélkülözhetetlenek a különféle tejtermékek? Mert olyan ásványi anyagok, vitaminok, egészségvédő anyagok találhatóak meg bennük, amelyekre minden életkorban szüksége van szervezetünknek. Egy pohár tej az értékes tejfehérjék mellett többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, szelént, foszfort, vasat, A-, B-, C-, D-, E-, K-vitamint és béta-karotint tartalmaz.

És ez természetesen így igaz az összes további tejtermékre is, amelyeket érdemes minél változatosabban beépíteni étrendünkbe, hiszen ezek a vitaminok és ásványi anyagok nemcsak ideális arányban, de ráadásul kiválóan hasznosuló formában találhatóak meg bennük!

A táplálkozási tanácsadók szerint az ajánlott napi mennyiség fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék. Gondoltad volna, hogy kalciumszükségletünk nagy részét már napi két pohár tejjel fedezhetjük? De ezt a fél litert bátran eloszthatjuk arányosan is: egy pohár tej, egy vajas kenyér, néhány szelet sajt, az ebéd során egy kevés tejszín vagy tejföl, uzsonnára egy kis kefir vagy író, desszertnek rögös túró vagy egy pohár joghurt… ugye, hogy nem is olyan nehéz teljesíteni a napi fél litert?

Természetesen a mennyiség mellett a minőség sem elhanyagolható szempont, amikor tejterméket választunk! Hogyan győződhetsz meg róla, hogy a boltok polcain melyek a kiváló minőségű, teljes értékű, itthon készült tejtermékek?  Keresd a Tejszív védjeggyel ellátott, hazai gazdaságokból származó magyar tejtermékeket!

 

A Tejszív logó nemcsak azt garantálja, hogy adott termék Magyarországon készült, de azt is, hogy az adott élelmiszerek minden esetben teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorú kritériumokat, sőt akár még meg is haladják azokat. Jó, ha tudod, hogy a hazai forgalomban kapható tejek sem tartósítószert, sem adalékanyagokat nem tartalmaznak, biztosan nem növényi eredetű összetevőkből állnak, és kizárólag tejből vagy annak melléktermékeiből készülnek.

A Tejszív embléma a biztosíték arra, hogy a tejtermékek gyártása és feldolgozása során maradéktalanul betartják a higiéniai előírásokat, amelyek eredményeként megfelelő tárolás mellett a termékek biztonsággal fogyaszthatóak a megadott lejárati dátumig.

 

Hogyan őrzik meg szavatosságukat a tejek, ha nem tartalmaznak tartósítószert? A válasz egyszerű: a köznyelvben gyakran – tévesen – tartós tejként emlegetett termékek az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a különleges csomagolásnak köszönhetik tartósságukat. Ezért van az, hogy az UHT tejek bontatlan csomagolásban, hűtés nélkül 3-6 hónapig, az ESL tejek hűtőben tárolva 3 hétig őrzik meg minőségüket, a friss tej pedig hűtőben tárolva 3-5 napig fogyasztható biztonsággal.