Cookie / süti kezelés
A tejsziv.hu a felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el cookie szabályzatunkat.
Tudjon meg többet…
Elfogadom

Tejtények

Öntsünk végre tiszta tejet a pohárba!

 

A tej az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, ami már gyermekkorunktól kezdve az egészséges táplálkozásunk része. Az utóbbi időben mégis számos tévhit és rémhír kering a fogyasztásával kapcsolatban, melyek gyakran félreértelmezett vagy felszínes információkból fakadnak. A sok eltérő álláspont között nem egyszerű eligazodni és megtalálni a hiteles forrást, ezt mi is jól tudjuk.

 

Éppen ezért jutottunk arra az elhatározásra, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével közösen oszlatjuk el a kételyeket, és megosztjuk a valódi tejtényeket.

 

Oldalunkon lefelé görgetve sok fontos és érdekes információt találsz majd, melyek segítenek tisztázni a tejjel kapcsolatos témákat. Emellett adott a lehetőség, hogy dietetikusunkkal is egyeztess.

 

Vágjunk is bele!

 

 

Amilyen egyszerűnek tűnik ez az állítás, valójában annyira összetett a jelentés, ami mögötte van. Hiszen a tejet számos pozitív tulajdonsága teszi azzá, ami. De mielőtt előreszaladnánk a részletekkel, még tisztázzuk a legfontosabb alapot:

Tudtad, hogy nem nevezhetünk „akármit” tejnek?

Ha tejről beszélünk, akkor olyan állati eredetű termékről van szó, amit fejés útján nyernek ki, és nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy egyéb tejidegen alkotórészt. Nincs utólag hozzáadott vitamin vagy ásványi anyag, mert ezeket már önmagában tartalmazza.

Ezért van az, hogy a tej csomagolásán nem látható az összetevők listája, mivel 100%-ig csak tejből áll.

Sokan bizalmatlanok az UHT tejjel kapcsolatban, hiszen „hogyan állhat el hosszabb ideig, ha a friss tej hűtőben tárolva csak 3-5 napig fogyasztható biztonsággal?” Innen indul az egyik leggyakoribb tévhit, miszerint ez a termékek csak tejpor és víz keveréke, amit tartósítószerekkel manipulálnak. Valójában a tejipar technológiája adja meg a választ a kérdésre: az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát.

Ezen a ponton fontos elmondanunk, hogy a megfelelő hőkezelés nemcsak az UHT tejnél, hanem minden esetben elengedhetetlen a tej fogyasztása előtt. A nyers tej betegséget okozó baktériumokat tartalmazhat, ám a forralás és az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelés megszűnteti a kockázatot. Ugyanakkor a feldolgozás során nem vesznek el a tejben megtalálható fontos tápanyagok.

A tévhittel ellentétben az UHT technológiával készült tej egyedi ízét nem a hozzáadott tartósítószerek okozzák (mert az egyáltalán nincs is benne), hanem a hőkezelés során a termékben végbemenő biokémiai folyamatok - a tejfehérjék szerkezete bizonyos mértékben megváltozik, de ez táplálkozás-élettani hatásukat nem módosítja.

Másrészről az ízhatást a tej zsírtartalma is befolyásolhatja.

Mindezekből is látszik, hogy „A tej? Az tej.” Azaz a hazai boltokban kapható tej feliratú termékek csomagolása 100%-ig tejet tartalmaz.

 

 

 

Az ég kék. A fű zöld. A tej tápláló.

Persze nem fogjuk csupán ennyivel lezárni a témát, és megosztjuk a legfőbb tudnivalókat is. Ám ennek apropóján arra biztatnánk, ha valaki hasonlóan tömör és szilárd véleménnyel áll elő, akkor ne higgy el mindent indoklás nélkül. Járj utána az információknak, keress megbízható szakmai véleményt, ami alátámasztja vagy megcáfolja az adott gondolatot.

Mi is ezt fogjuk most tenni.

Kanyarodjunk vissza az állításunkhoz! Miért mondjuk, hogy a tej tápláló?

Mert olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek kortól függetlenül szüksége van. Lássuk röviden a leglényegesebbeket!

 

• A tej fehérjéi teljes értékűek, könnyen emészthetők és jól hasznosulnak. A jó minőségű fehérjék pedig megfelelő mozgásmennyiség mellett védik az izomrendszert, növelik az állóképességet és javítják az immunrendszer állapotát.

• A tejcukor, más nevén laktóz, egyrészt remek energiaforrás, másfelől fontos szerepet játszik a tejfehérjék szervezetbe történő beépülésében, és segíti a kalcium felszívódását is.

• A tejzsírnak is van pozitív tulajdonsága: jól emészthető, kedvező a felszívódása, emiatt részese lehet az egészséges táplálkozásnak.

• Ásványi anyagok közül elsősorban a kalcium- és foszfortartalma jelentős, de található benne magnézium, nátrium és a testünk működéséhez szükséges egyéb mikroelemek is.

• Vízben és zsírban oldódó vitaminoknak is hasznos forrása, B1-, B2-, B12-vitamint, valamint A- és D-vitamint is tartalmaz.

Ahogyan azt már említettük, a tej minden életkorban fontos táplálékunk, ám gyermekkorban ez kiemelten igaz: többek között az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. , A fejlődéshez és növekedéshez a kiegyensúlyozott étrend részeként teljes értékű fehérjékre is szükség van. Ezek alkotórészei (aminosavai) ideális arányban és mennyiségben találhatók meg a tejben és tejtermékekben, ezért fontos elemei a mindennapi étkezéseknek.

Az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® 6-17 éveseknek szóló változata szerint naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt a gyermekeknek. , A korábbi, általános táplálkozási javaslatok a kiegyensúlyozott táplálkozás szerint napi 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását említették.

1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek:

• 2-3 dkg sajt (2-3 vékony szelet)

• 15 dkg félzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi)

• 1 dl joghurt, kefir

 

Mi a helyzet az idősebb korosztállyal?
Időskorban számos élettani változás következik be, például megbomlik a csontrendszer egyensúlyi állapota, és gyakoribbá válik a csontritkulás. Éppen emiatt idősebb korban elsősorban tejjel és tejtermékekkel érdemes növelni a kalciumbevitelt, mert a csontok védelméhez szükséges kalcium könnyen hasznosuló formában található meg bennük.

Az időseknek szóló új nemzeti táplálkozási ajánlás szerint a reggeli, az ebéd és a vacsora lehetőség szerint tartalmazzon 1 adag állati eredetű fehérjeforrást. A tányérra gyakrabban kerüljön tej, tejtermék, hal és tojás, mint hús és húskészítmény.

A tej és a tejtermékek beilleszthetők a különböző diétákba is, kivételt a tejfehérje-allergia képez. Jellemzően a sovány tej és a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek szerves részei a különböző testtömegcsökkentő étrendeknek, valamint változatos formában felhasználhatók a lakto- vagy lakto-ovo vegetáriánus étrendben is.

Ma már a laktózérzékeny embereknek sem kell száműzniük életükből a tejet! Számukra a tej és a tejtermékek laktózmentes változatai jelentenek megoldást, melyeket széles választékban lehet beszerezni.

A tej és a tejtermékek esetén hasonló a helyzet, mint annál a bizonyos csokirajongó mesehősnél.
Nagyon hosszú a különféle ízletes tejtermékek sora, éppen emiatt változatosan és könnyedén építhetők be az étkezéseinkbe.

A tejféleségek, avagy natúr tejek akár önmagukban, akár alapanyagként sokféleképpen felhasználhatók. Vegyünk egy egyszerű példát, és gondolj csak a reggelidre! Önthetsz tejet a kávédba és a müzlidre. Készíthetsz belőle kakaót vagy tejes turmixot. Főzhetsz belőle kását vagy éppen tejberizst. Rengeteg különféle lehetőség adott, ami garantálja, hogy a tej fogyasztása nem válik egysíkúvá.

Mi mindennel számolhatunk még a tejen túl?
Ott vannak olyan finomságok, mint az ízesített tejek vagy a tejdesszertek, melyeket hivatalosan a tejkészítmények közé sorolunk.

A savanyított tejtermékeket az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt fontos kiemelnünk.
Az élőflórás joghurt vagy a kefir a bélrendszer egészségét védő, jó hatású baktériumokat is tartalmazhat. Emiatt fogyasztásuk hasznos az emésztőrendszer egészsége szempontjából.

Az ízek élvezeti értéke sem elhanyagolható a tejtermékek esetén.
Belegondoltál már, hogy az ételek elkészítése során milyen sokrétűen használjuk fel a tejtermékeket? A különféle sajtok, a tejszín, a tejföl nehezen nélkülözhető alapanyagai a leveseknek, főételeknek, a mártásoknak és süteményeknek is.

Vizsgáljuk meg közelebbről a rögös túrót!
A rögös túró kiváló fehérjeforrás, ráadásul koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. A benne található zsírok nemcsak energiaforrásként szolgálnak, hanem fontos szerepet töltenek be a szervezetünk anyagcseréjében is. Mindemellett számos diétába, többek között máj-, cukor-, szív- és érrendszeri- és daganatos betegek, valamint sportolók étrendjébe és fogyókúrába is remekül beépíthető.

A rögös túró zsírtartalmával fordítottan arányos a kalciumtartama. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a sovány változat közel másfélszer több kalciumot tartalmaz, mint a zsíros. Továbbá megtalálhatók benne olyan értékes tápanyagok is, mint a foszfor, kálium, magnézium és A-vitamin.

Vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a rögös túró hatékonyan hozzájárul a csontok és a fogak egészségének, valamint bőrünk épségének a megőrzéséhez, az agy, az ideg- és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

És mi a helyzet a vajjal?


Az egyik legtöbb támadást ez a tejtermék kapja a koleszterintartalma miatt. A hangsúlyt azonban a minőségre és mennyiségre kell fektetni, hiba lenne egyenesen azt állítani, hogy a vaj rossz hatással van a szervezetünkre. A vaj általában nagy energiatartalommal rendelkezik, ami a nagy zsírtartalmának köszönhető, ám a zsírra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen „tartalék tápanyagnak” számít. Plusz nélkülözhetetlen szerepe van a zsíroldékony (A-, D-, E-, K-) vitaminok hasznosulásában, a nemi hormonok képződésében, a megfelelő ütemű növekedésben és fejlődésben. A mértékletesség aranyszabályát érdemes követni a vaj fogyasztása esetén is, ennek megfelelően a kiegyensúlyozott és változatos étrendből egészséges személynek nem kell kizárnia.

 

 

 

 

A tejnek és tejtermékeknek egyedi íze és állaga van, amit más termékekkel nehezen lehet lemondások nélkül helyettesíteni. Önmagukban és hozzávalóként is finomak, lényegében bármelyik étkezésünk részét képezhetik, akár hideg, akár meleg ételre gondolunk. Számos kedvenc fogásunk nem létezhetne eredeti formájában tejtermékek nélkül. Ráadásul a fentebb részletezett egészségre gyakorolta hatások miatt a tej és tejtermékek beltartalma is rendkívül fontos: kedvező élettani hatásaiknak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos élelmiszerek. Rendszeres fogyasztásuk támogatja az immunrendszert, és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri-, a vastagbél daganatos betegségei, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében.

A tej? Az tej.
Fogyassz mindennap az ajánlásoknak megfelelően fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejterméket!

Napjaink egyik legfontosabb és legmeghatározóbb kérdésköre a klímaváltozás és a fenntarthatóság. Számos korábbi rendszeren, szokáson, folyamaton kell változtatnunk ahhoz, hogy bolygónk élhető maradjon. Ez alól a mezőgazdasági termelés és állattartás sem képez kivételt. Már jelenleg is egyre több szabályozásnak tesz eleget ez a terület, hogy megfeleljen az érvényes klíma- és környezetvédelemnek, miközben az élelmiszerbiztonságra is ügyelni kell.

A tejtermelésben és a tejfeldolgozásban alkalmazott folyamatos modernizálások, a környezetbarát technológiák és a fenntartható megoldások mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaságok képesek legyenek alkalmazkodni az éghajlatváltozás kihívásaihoz.

A személyes felelősségvállalás is egyre hangsúlyosabbá válik.
Amikor élelmiszerboltban vásárolunk, figyelembe vesszük a termékek minőségét, árát, csomagolását, és ezek alapján hozzuk meg a döntést, hogy minek szavazunk bizalmat, mi kerül a kosarunkba, onnan pedig a tányérunkra. Az utóbbi időben pozitív változást jelent, hogy egyre többen ügyelnek egy másik tényezőre is, ami a termékek kiválasztásával kapcsolatos tudatosság.

Ha olyan tejet, tejterméket választasz, amely magyarországi gazdaságból származik, akkor egyfelől biztos lehetsz abban, hogy kiváló minőséget kapsz, másfelől teszel a felesleges károsanyag-kibocsátás ellen is.
Ez elsőre lehet, hogy furán hangzik, de gondolj bele a következőkbe! Mivel a külföldről importált áruk egy részének hosszadalmas szállítása károsítja a környezetet, ezért közel sem mindegy, hogy honnan érkeznek a konyhádba az élelmiszerek. Ez persze nemcsak a tejtermékekre, hanem mindegyik táplálékra igaz. A tudatos vásárlás lényegében a környezetvédelemhez kapcsolható felelősségvállalás.

Amennyiben lehetőséged van rá, válassz magyar gazdaságból származó tejet, amivel már tehetsz az ökológiai lábnyom csökkentéséért.

Most rajtad a sor!

Van még valami, amire nem kaptad meg a választ a témával kapcsolatban? Tedd fel bátran a kérdésedet, szakértőink pedig válaszolnak!

Tejkampány