Cookie / süti kezelés
A tejsziv.hu a felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el cookie szabályzatunkat.
Tudjon meg többet…
Elfogadom

Tejes tudástár

A tejet lehet egyszerűen csak szeretni. És lehet hozzá tűzön, vízen át ragaszkodni, ahogy például a gyerekek teszik, akik sokszor felkelni sem hajlandóak addig, míg meg nem kapják kedvenc italukat, a tejet, kakaót. Te például el tudod képzelni a kávédat nélküle? És akkor a tejtermékekről még nem is beszéltünk... Önmagukban is finomak, de a hétköznapi, gyors vacsoráknak ugyanolyan tökéletes alapanyagai és hozzávalói, mint az ünnepi fogásoknak vagy a vendégváró finomságoknak. Egy szó, mint száz, a tej és a belőle készülő tejtermékek finomak. Az már csak hab a tortán, hogy rendkívül egészségesek is, hiszen olyan ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív, egészségvédő anyagokat tartalmaznak, melyekre minden életkorban szüksége van a szervezetünknek. Te vajon mindent (helyesen) tudsz a tejről? Olvass tovább, és kiderül! Az viszont biztos, hogy okozunk pár meglepetést...

 

Tudod-e, mit nevezünk (tehén)tejnek?

Ki ne lenne ezzel tisztában?! De nézzük a hivatalos megfogalmazást, ami 1924 óta változatlanul helytálló: "A tej a tehéntől megszakítás nélküli fejéssel nyert, édes állapotban lévő, termék, amelynek alkotórészeiből semmit el nem vontak, sem idegen anyagot hozzá nem adtak." Ma már megmosolyogjuk kissé ezt a megfogalmazást, de szerencsére a lényeg az elmúlt, közel 100 évben mit sem változott: a tejtermékekbe nem kerülhet sem tartósítószer, sem tejidegen anyag! (Utóbbi természetesen az alap tejtermékekre vonatkozik.)

Miért nélkülözhetetlenek a tejtermékek szervezetünk számára?

Mert ideális arányban tartalmazzák azokat a tápanyagokat, melyek egészségünk megőrzéséhez feltétlenül szükségesek. Annak, aki nem fogyaszt tejtermékeket, komoly fejtörést okoz, hogyan, mivel pótolja a "tejkimaradást". Annál pedig, aki teljesen lemond az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásáról, és csak legyint a tudományos ajánlásokra, hiánytünetekhez is vezethet az egyoldalú táplálkozás.

 

Leg, leg, leg!

Gondoltad volna, hogy az élelmiszerek közül a tejtermékek a leggazdagabbak egészségvédő (bioaktív) hatóanyagokban? A vizsgálatok során ráadásul az is bebizonyosodott, hogy ez a megállapítás a tej összes makro-alkotórészére (tejzsír, tejfehérjék, tejcukor, ásványi anyagok, vitaminok) egyformán igaz. Ismerkedj meg velük egyenként!

 

A tejzsír nagyon zsír! Avagy miért szeresd a vajat...

Tudtad, hogy a tejzsír remekül emészthető, sok benne a zsírban oldódó vitamin, serkenti a növekedést és öt rákellenes hatóanyag-csoportot tartalmaz, melyek közül néhány még arra is képes, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és erősítse a szervezet immunrendszerét? Ezért olyan fontos a tejfogyasztás, illetve az, hogy növényi zsiradék helyett vaj kerüljön a szendvicsekbe. Ez a tejtermék tartalmazza ugyanis legnagyobb koncentrációban a kiemelkedő élettani hatású tejzsírt.

 

Tejfehérjék ‒ sokfélék és sokat tudnak!

Van köztük például fájdalomcsökkentő, immunerősítő, ásványi anyagok, vitaminok felszívódását segítő, érelmeszesedést gátló, vérrögképződést megelőző és mikrobagátló hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Tejcukor (laktóz) ‒ jó a rossz és a csúf ellen...

Sokáig alábecsülték, de mára beigazolódott, hogy kincset ér. A tej fő szénhidrátja ‒ a tejcukor ‒ elősegíti az emésztést. Ki hinné ezt a tejcukorérzékenyek körében nem túl népszerű laktózról? A tejcukorból képződő laktulóz és lakitol (prebiotikumok) a bélazonos tejsavbaktériumok (probiotikumok) kizárólagos táplálékául szolgál. Ahol ezek a baktériumok veszik át az irányítást, ott a különböző méreganyagokat, illetve rákkeltő anyagokat termelő káros bélbaktériumok nem rúghatnak labdába. Most már tudod, miért ajánlják a dietetikusok a pre- és probiotikus tejtermékeket.

Ha a tejtermékek elfogyasztását követően úgy érzed, valami nem gömbölyű (hasi fájdalom, hasmenés), a hasad ellenben az (puffadás, bélgázképződés), akkor több mint valószínű, hogy a tejcukrot lebontó enzim (laktáz) nem működik megfelelően vagy hiányzik a szervezetedből. Tégy egy próbát a savanyú tejtermékekkel (élőflórás kefírrel, joghurttal) vagy a hosszan érlelt sajtokkal. Ha a helyzet változatlan, válaszd inkább a laktózmentes termékcsaládot!

 

Ásványi anyagok ‒ kiváló forrás, könnyű felszívódás

A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, ráadásul kiválóan hasznosuló formában. A benne található sokféle ásványi anyag közül a következő 4 a legfontosabb:

Kalcium: Tudtad, hogy legkönnyebben a tejben található kalcium épül be a szervezetünkbe? A tejkalciumnak fontos szerepe van a vesekőképződés megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében. Főszereplő a csontképzésben és az egészséges fogzománc kialakításában.

Előzd meg tejtermékek fogyasztásával, hogy felbomoljon szervezetedben a kalcium-foszfor egyensúly, így a csontritkulást és a fogzománc-problémákat is kivédheted! Tippünk: már 1/2 liter tejjel fedezheted napi kalciumszükségleted kétharmadát!

Kálium: Elismert vérnyomáscsökkentő.

Magnézium: Szívizom-erősítő és elengedhetetlen a pocaklakók egészséges fejlődéséhez.

Szelén: Hatékony antioxidáns, csökkenti az érelmeszesedés és a daganatképződés esélyét, lassítja az öregedést.

 

Vitaminok ‒ tejben a java!

Haladjunk ABC-sorrendben! A tejben, kiválóan hasznosuló formában A-, B-, B2-, B6-, B11-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin és β-karotin található. Mindegyiknek fontos a szerepe, egymást erősítve pedig a szervezet ellen irányuló "gaztettek" (érelmeszesedés, daganatképződés) megelőzésére is képesek.

 

Mi fán terem a túródesszert?

A tejtermékek között megkülönböztetünk tejféleségeket, tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket, sajtot (sajtkészítményeket), vajat (vajkészítményeket) és különleges tejtermékeket. A túródesszert az utolsó kategória zászlós hajója, de evezzünk vissza minden tejtermék alapjához, a tejhez, pontosabban a tejféleségekhez!

 

 

Tejféleségek ‒ avagy a frissen fejt tej útja a bögrédig...

Ebbe a kategóriába a natúr (nem ízesített), fogyasztási tejek tartoznak, amelyek különböző hőkezelési eljárásokon esnek át a biztonságos fogyaszthatóság érdekében. Eláruljuk azt is, melyiket hol, hogyan és meddig célszerű tárolni, ugyanis tartósítószert NEM tartalmaznak!

Bizonyára tudod, hogy a nyers tejet forralás nélkül nem szabad meginni, mert komoly fertőzéseket okozhat. Lehet, hogy falun a szomszéd néni azon nőtt fel, de ő a kivétel, aki erősíti a szabályt. Te inkább ne kockáztass!

Ha friss tejet veszel a hűtőpultból, az már átesett a pasztörizáláson (60-90 °C között), tehát gond nélkül fogyasztható hűtőben tartva (6°C) a lejárat napjáig, azaz kb. 3-5 napig.

A hűtést nem igénylő UHT tej ultrapasztőrözött, azaz ultramagas hőmérsékleten (kb. 135°C) hőkezelt, ezáltal csíramentes és gond nélkül eltartható a kamrában legalább 3 hónapig. Ebben a tejben sincs tartósítószer, jellegzetes ízét a tejcukor karamellizálódása okozza.

Ha a hűtőpultból kivett tejes dobozon ESL felirat szerepel, akkor biztos lehetsz a hosszabb eltarthatóságban, a hőkezelési eljárás ugyanis az előző két módszer kombinációja. Az ESL tej kb. 2-3 hétig áll el a hűtőben, tartósítószer- és mellékízmentes.

A tejféleségeket zsírtartalom szerint is megkülönböztetjük. A tejzsír jótékony hatásait már ismered, de ettől függetlenül választhatsz sovány tejet (max. 0,5%-os), zsírszegény tejet (1,5%-os), félzsíros tejet (2,8%-os) és teljes tejet (3,5%-os zsírtartalommal).

 

Tejkészítmények ‒ finomságok, tálalva!

Az ízesített tejeket (kakaós, csokoládés, karamellás, vaníliás stb.), valamint a zselésített tejpudingokat (tejdesszertek) sorolhatjuk ebbe a kategóriába.

 

Savanyú tejtermékek ‒ hozzáadott érték, adalékok nélkül!

Joghurt, tejföl, kefír, aludttej. Finomak, sokféleképpen felhasználhatóak, könnyen emészthetőek és telis tele vannak egészségvédő anyagokkal. A gyártási folyamat lényege, hogy a pasztőrözött tejet, tejszínt az ember egészsége szempontjából igen hasznos tejsavbaktériumokkal megsavanyítják.

Probiotikus tejtermékek: a bélflóra szempontjából létfontosságú, bélbarát tejsavbaktériumokat tartalmazó készítmények.

Prebiotikumok: a probiotikumok kizárólagos táplálékául szolgáló különleges szénhidrátok.

Szimbiotikus tejtermékek: a kettő kombinációja egyazon tejterméken belül.

 

Sajtok és sajtkészítmények ‒ haraphatod, reszelheted, kenyeredre rákenheted...

Tudtad, hogy egyes helyeken régen halálbüntetés járt azért, ha valaki kileste a sajtkészítő mester titkát? A sajtkészítés művészete, illetve tudománya apáról fiúra szállt és a számos változatban készülő sajtféleségek évezredek óta ugyanolyan népszerűségnek örvendenek. A magas fehérje- és zsírtartalmú, érlelés során bioaktív anyagokban gazdagodó számos sajtfélét felsorolni is nehéz, egy dolog azonban közös bennük: átlagosan 10 liter tej szükséges 1 kg sajt előállításához. Ez azt jelenti, hogy 10 dkg reszelt sajt a tésztádon kb. 1 liter tejjel ér fel.

Tudtad, hogy a rögös túró is egy sajtféle? A hivatalos megfogalmazás szerint "tehéntejből tejsavbaktérium-kultúra, esetleg oltó hozzáadásával készített savas vagy vegyes alvasztású friss sajt".

Vaj és vajkészítmények ‒ egészségesen finomak

A magas zsír- és vitamintartalmú, könnyen emészthető, bioaktív anyagokban gazdag vaj alapanyaga a friss tejszín. Alacsonyabb zsírtartalmú, natúr vagy ízesített változata pedig a vajkrém, amelyről kevesen tudják, hogy magyar találmány. A habtejszín, kávétejszín stb. szintén ebbe a kategóriába tartoznak.

 

Különleges tejtermékek ‒ az ínyencségek kedvelőinek

Ebben a kategóriában jól megférnek egymás mellett a különleges technológiával (vízelvonással vagy más módon) tartóssá tett tejtermékek (pl. a sűrített tej, tejporok), a történelmi magyar tejtermékek (tejföl, túró, körözött túró, gomolya, gomolyatúró, juhtúró, trappista, parenyica, pálpusztai, Óvári, Lajta és Ilmici sajtok, és az újgenerációs magyar tejtermékek (túródesszert, vajkrémek, üledékmentes kakaós és csokoládés tej). A különleges tejtermékek több képviselője is világhírre tett szert az elmúlt évtizedekben, így igazán büszkék lehetünk rájuk.

 

Jó, ha tudod!

Nem mind tejtermék, ami annak látszik...

Biztosan akadt már a közértben olyan termék a kezedbe, amelynek címkéjén tejföl helyett valamilyen egyéb, "föl”-lel végződő felirat díszelgett. Ezek nem valódi tejtermékek, hanem ún. imitátumok, melyek közös jellemzője, hogy növényi eredetű összetevőket (pl. növényi zsír, szójatej), valamint tejipari melléktermékeket (savó, permeátum) tartalmaznak. Könnyű őket beazonosítani, mert megnevezésükben és összetételükben is különböznek a valódi tejtermékektől. Ha például a csomagoláson tej helyett „reggeli ital”, tejföl helyett valamilyen egyéb „föl”, sajt helyett „pizzafeltét” szerepel, biztos lehetsz benne, hogy imitátumról van szó. Az összetevők listájának tanulmányozása után azonban még egyértelműbbé válik a helyzet. Ezek a tejtermékek is megfelelnek az élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak, de beltartalmi értékünk a nyomába sem ér az állati eredetű tejtermékeknek.

 

Ha esetleg valamire még nem kaptad meg a választ, további tippek, ajánlások, kulisszatitkok, rémhírek cáfolata vár a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) menüpontban!