Cookie / süti kezelés
A tejsziv.hu a felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el cookie szabályzatunkat.
Tudjon meg többet…
Elfogadom

UHT tévhitek ‒ ideje, hogy tiszta tejet öntsünk a pohárba!

Azok számára, akik ritkábban járnak vásárolni, ezáltal hosszabb távban gondolkodnak, illetve nincs lehetőségük arra, hogy hűtőben tartsák a friss tejet, jó alternatíva lehet a hűtés nélkül is ‒ hónapokig ‒ eltartható UHT tej. Bár eltarthatóságát tekintve ez a tej valóban "tartós", ezt azonban nem valamiféle tartósítószernek, hanem az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek köszönheti. A neve is innen ered, UHT = Ultra Hight Temperature Treated Technology, azaz ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, más néven ultrapasztőrözött. Az UHT tejet, tejszínt, illetve tejtermékeket 136 °C és 142 °C közötti hőmérsékleten 2-6 másodpercig hőkezelik, ezáltal teljesen csíramentesítik, ami lehetővé teszi a szobahőmérsékleten történő, hónapokig tartó tárolást. Tehát az UHT tej ugyanolyan tej, mint a többi, ugyanúgy nem tartalmaz sem tartósítószert, sem hozzáadott vizet, sem egyéb adalékot. Régebben esetleg érezhettél rajta egy sajátos ízt, melyet a magas hőmérsékleten karamellizálódó tejcukor okoz, a tej tápanyagtartalma azonban az ultrapasztőrözést követően is szinte változatlan. Jó tudni, ha az UHT tejet a lejárat előtt felnyitod, már csak hűtőben tárolhatod, és célszerű 2-3 napon belül elfogyasztani.